maanantai 17. marraskuuta 2008

Uudet ohjausohjelmat Espoon taloon

Sankarini on työskennellyt intensiivisesti Oumanin uuden laitteen kanssa- saamme kuulemma ohjaussysteemin, joka korvaa itsetehdyn ohjelman. Se on sarjatuote ja korvaa Matin prototyypin, josta minä pidin aika lailla, koska siinä oli hienot käyrät, joista pystyi seuraamaan eri huoneissa lämpötilan muutokset. Matti näki jopa senkin olinko avannut parvekkeen oven. Siitä näki päivälliset ja yölliset lämpötilan muutokset ja reaaliajassa kaikki asetukset ja niiden vaikutukset. Kirjaston ja makuuhuoneen lämpötilat, ulkolämpötilat. Nyt näemme myös takan ja aurinkopaneelin lämpötilojen syötöt lämmistysjärjestelmään. Ihmeellistä ja tehokasta, koska säästöt edellyttävät tarkkaa mittausta. Kotimme on kuin energiansäästön laboratorio!

perjantai 7. marraskuuta 2008

Hyytiäisen varaavat takat

Kävimme Jaalan Kimalassa uudisrakennuksen muurauksia katselemassa. Siellä oli itse Heikki Hyytiäinen sekä ulkomaisia guruja antamassa oppia kurssilaisille. Me kävimme vain vierailemassa, mutta saimme silti selville mielenkiintoisia asioita. Talon seinät olivat päällystetty 22 mm paksuilla laudoilla, jotka olivat jopa ruuvatut tiukan seinän saamiseksi, tuulensuojalevy ilmaraon takana, puhallettu ekovilla oli eristeenä ja kosteudensulkupaperi ja puulaudotus sisäseinänä. Kaunis ja puhdaspiirteinen talo, jossa keskellä oli muuratut takat ja leivinuuni ja hella.

Puunpolton puhtaus ja energia teho lisääntyy, kun uunin sisäseinämään muurataan erikoistiilillä ilmakäytävät ja pienemmät tulipesään liittyvät ilma-aukot, joten loppupalaminen saa lisää puhtia. Eräs kokenut mestari totesi, että voi sitä tavalliseen tulenkestävään tiiliinkin porata samanlaisen uran ja reiät- tietysti rakennusvaiheessa. Mutta ajattelin, että voisihan sitä lisäilmaa saada jälkeenkin päin ripustamalla uunin puoliväliin uunin seinämään rautaputken, jossa on reikiä ja joka ottaa ilman uunin etulevystä. Kun palaminen on vauhdissa tulipesässä imee se putken päiden kautta ilman sisään.

Rakennuttajalla oli lähellä iso ja kaunis kartano, jonka erään piharakennuksen sisällä oli vielä pätkä vanhaa meijerin seinää, joka oli rakennettu polttamattomista tiilistä. Meijeri oli ollut kauan toiminnassa. Näitä vanhoja savirakennuksia on Suomessa yllättävän paljon, muttei niistä tiedetä, koska ne eivät erotu rapatuista rakennuksista.