keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Piha-altaan kunnostus

Nyt kevättä odotellessa on hyvä tehdä päätöksiä puutarhan suhteen. Julkistetut päätökset aiheuttavat sopivasti paineita. Ehkä saamme jotakin aikaan.

Me päätimme kunnostaa vanhan piha-altaan, joka on suorastaan liiankin eläväinen. Siellä on vesiliskoja muillekin jaettavaksi ja malluaisia, sudenkorennon toukkia ym. Jotka ovat ehkä hävittäneet sammakon kudun ja poikaset, joita aiemmin altaassa kehittyi ja joita yritin suojella variksilta. Myös haluaisin, ettei sorsapariskunta hylkää pistäytymistä. Ne ovat vierailleet jo monena keväänä altaallamme levähtämässä. Mutta viime kesänä allas tuotti vihdoin biokaasuakin ympäristöön, jota emme saaneet talteen energiaksi, vaan se levisi naapureillekin hellejakson aikana. HUI!

Nykyisessä muodossaan altaan reunoille asetetut luonnonkivet estävät lehtien haravoimisen pohjasta ja sinne on kasvanut levää ja vesikasveja. Me olemme kierrättäneet vettä pumpulla vanhan pihakaivon kautta ja vesi on pysynyt puhtaana suurimman osan kesää, emmekä ole edes tyhjentäneet allasta moneen vuoteen. Vanhan altaan pohjan muodostaa vain muovi ja vesikasvit mm. lumme. Muovi on kestänyt yli 15 vuotta. Viime vuosina siihen on varmaankin tullut reikiä, mutta vesi on pysynyt kuitenkin aika korkealla.

Jotakin on tehtävä. Ensinnäkin täytyy sopia kaivuu-urakasta. Pulmana on, miten saadaan kaivinkone tontille. Sitten täytyy pyytää tarjouksia kumimatosta. Sen alle ensin voisi levitellä messumattoa, jos sitä saisi tarpeeksi edullisesti. Altaan syventäminen tuottaa paljon maata, joka täytyy kasata johonkin.

Haluaisimme tehdä altaasta uimakelpoisen ja helposti siivottavan. Ajattelin levittää muovin tai kumimaton päälle tasaisen kiveyksen, jonka saisi siivottua ja sillä olisi mukava kävellä. Kestääköhän kumi sitä? Pystyreunoille ei kiveystä saa, joten se jää näkyviin. Täytynee miettiä, miten sen kumin saisi peittoon. Minulla on haavekuva ihanasta puhtaasta uima-altaasta, joka samalla käy pihan kaunistajasta. Sen äärellä olisi kivetty patio oleskeluun ja muuri näkösuojana. Mitenkähän käy vanhojen hapankirsikoiden, joita räkätit rakastavat? Niitä täytyy vähän harventaa.

Klooria emme aio käyttää, vaan teemme nyt niin muodikkaan kloorista vapaan luonnon uima-altaan, jossa mm. kasvisto (hm ?) puhdistaa (muiden puhdistuslaitteiden avulla) veden. Olen perehtynyt netissä itsevalmistettaviin puhdistuslaitteisiin, joihin voi yhdistää vaikka ultraviolettipuhdistuksen. Saksassa ja muualla Euroopassa on muotina muuttaa vanhat, neliskanttiset uima-altaat "luonnon altaiksi". Pitäähän sitä muotia seurata, vaikka pidän enemmän vanhasta, salaisesta ja rönsyilevästä puutarhasta kuin uudesta steriilistä tyylistä ja tiukkarajaisista istutuksista.

Suomenkieliset nettikirjoitukset ovat perinteisiä, valmiita altaita esitteleviä myyntiesitteitä. Pieniä vesiaiheita käsitteleviä kirjoituksia on, mutta isojen altaiden tekoa kuvaavat tekstit ja kuvat puuttuvat. Missä kekseliäät self - made tyypit luuraavat? Varmaankin tekemässä jotakin, eikä nettikirjoittelemassa. Yritän jatkossa kertoa miten projekti etenee.