maanantai 8. lokakuuta 2012


Miksi ei mikään taho (ei ympäristöministeriö tietenkään) ole ottanut kantaa autojen kylmälaitteiden tuottamiin päästöihin? Ne käyttävät kylmäaineita, jotka ovat n. 2000 kertaa vahingollisempia ilmastolle kuin hiilidioksidi. Autojen ilmastointilaitteet ovat likimain samoja ilmasta-ilmaan laitteita kuin talojen lämmitykseen ja jäähdytykseen käytetyt ilmalämpöpumput. Luimme Hesarin autopalstalta, että ilmastointilaitteista karkaa normaalisti noin 10 - 20% kylmäaineesta vuosittain, koska laitteet vuotavat!

Tämä on suunnaton määrä päästöjä vuosittain, kun otetaan huomioon maailmassa olevien ilmastoitujen autojen määrä. Laskennallisesti voidaan olettaa, että auton kylmäainemäärä on noin 0,5 kg. Jos siitä vuotaa 15 % vuodessa, siitä tulee n. 75 g/vuodessa päästöjä, joiden vaikutus on 2000 x 75 g = 150 kg CO2-päästöä vastaava päästö. Tämä siis yhdestä autosta. Likimain kaikki uudet autot on varustettu ilmastoinnilla. Jos ne kaikki tuottavat ko. kylmäainepäästön, päädytään suuriin lukuihin. Miksi autojen ilmastointilaitteet on tehty niin huonolaatuisiksi? Niiden tulisi olla täysin hermeettisesti suljettuja.

Tämä on hyvin yleinen ongelma, koska kylmälaitteita ja lämmityslaitteita, joissa on näitä vahingollisia kylmäaineita, valmistetaan enenevässä määrin. Ihmiset haluavat lisää mukavuutta ja säästää energiaa.  Mutta he eivät ole tietoisia vaaroista, joita ne sisältävät. Meillä oli ilmasta- veteen lämmityslaite, jonka hankimme jotta suorassa sähkölämmityksessä sähkönkulutus vähenisi, mutta asennus ja laite osoittautui vialliseksi, jolloin kylmäainetta pääsi karkuun. tämä oli jo kolmas kerta. Laitteet osoittautuivat viallisiksi tai putket vuotivat kylmäaineen ilmastoon. Tuntuu kuin alan kylmäasentajat eivät ole ammattitaitoisia tai eivät välittäisi ilmaston tilasta, vaikka lakiakin on tiukennettu.  Yksi asentaja ei ollut ottanut putken taivutinta mukaansa, vaan ennenkuin ehdimme kieltää väänsi kupariputken käsissään. Se hajosi hyvin pian. Toinen ei havainnut vuotoa mittalaitteellaan.
Jääkaapit on osattu tehdä vuotamattomiksi, miksi muut laitteet päästävät ulos kylmäainetta? Miksi vaihtoehtoisia kylmäaineita ei ole saatavissa? Japanissa oli ilmasta veteen- laite, joka käytti hiilidioksidia, mutta sekin on lopettanut ydinonnettomuuden takia laitteiden toimittamisen. Tämä ongelma on varmaankin eräs keskeinen hiilidioksidia lisäävä tekijä ja ilmaston lämpenemiseen vaikuttava tekijä.


keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Tanskan viherkatot

Tanskassa säädetään laki, joka edellyttää kaikkiin tasakattoisiin ja loiviin kattoihin viherkatot
.
Suomessa ollaan ekologisessa jattelussa niin jäljessä, ettei sähköautojen tuesta tai viherkatoista edes keskustella. Mitä tekee vihreä puolue? Sen jälkeen kun puolue ilmoitti olevansa yleispuolue, ei ympäristöajattelua toteuttavaa politiikkaa paljoa ole nähty eikä kuultu.

Bioallas on valmistunut. Iso allasalue vaati paljon töitä, mutta kivien asettelusta tuli oikein mosaiikkityötä, eikä sitä voinut jättää käsistään. Lumme kukki kesällä ja vesi kiersi. Viime talvi osoitti, että kiviseinät kestävät. Gaudi- vaikutteinen allas on kaunis, vaikka itse sanonkin.