sunnuntai 14. joulukuuta 2008

Savimökin rakentaminen 1. vaihe

Mökin rakennusvaiheen alkua. Innostuin savirakentamisesta netistä löytämästäni Teuvo Rankin sivuista. Puhuin mieheni ympäri, jotta hän lähtisi savirakentamiseen. Siihen oli kaksi minulla syytä:
1) Tontti oli täysin savimaata ja kalliota. Halusin tehdä jotakin myönteistä siitä savesta.
2) Olkipaalien käyttö innosti, koska ne olivat kevyitä siirrellä. Pelkäsin, etten jaksa nostaa hirsiä. Savetut paalit olivatkin hyvä tekniikka. Aluksi kuvittelin rakentamisen olevan legorakentamista, että me vaan kasattaisiin niitä seinäksi. Mutta suurin työ oli rungon rakentaminen, joka tuki paaleja. Tämän mieheni teki yksin ja se edellytti keikkumista korkealla ja kattohirsien nostamista. Paalien työntäminen tiiviiksi seinäksi oli myös pölyinen vaihe, mutta valmistui helposti. Paalien välisten rakojen täyttäminen oljilla on tärkeä vaihe, joka takaa , että seinän eristeet ovat pitävät. Paalit toimivat siis vain eristeenä, ei itse kantavana rakenteena.
Loppujen lopuksi savea meni todella vähän rakentamiseen. Savivellillä kasteltiin paalit ja kuivatettiin. Lopuksi seinät rapattiin savirappauksella, jossa oli enemmän hiekkaa kuin savea.

Ei kommentteja: